Lex de Vries.
Hypotheken, daar zijn wij goed in.
Onafhankelijk, persoonlijk, creatief en uiteraard tegen scherpe tarieven !

Lex de Vries Hypotheken
-
|
-
Lex de Vries Hypotheken - | -
01 februari
Blog | De laatste hypotheektrends in Nederland in februari
De laatste hypotheektrends in Nederland in februari
Als er één ding is dat constant blijft in de financiële wereld, dan is het wel verandering. De hypotheeksector is geen uitzondering. Nu we februari ingaan, is het de moeite waard om de laatste trends die het hypotheeklandschap in Nederland vormgeven eens nader te bekijken.
Flexibiliteit en maatwerk
Voorbij zijn de dagen van one-size-fits-all hypotheken. Tegenwoordig zijn leners op zoek naar meer flexibele en gepersonaliseerde opties die inspelen op hun individuele financiële situatie. Kredietverstrekkers bieden steeds vaker aanpasbare hypotheekproducten aan, waardoor kredietnemers hun leningen kunnen afstemmen op hun specifieke behoeften. Van flexibele aflossingsschema's tot het integreren van extra inkomstenbronnen, maatwerk wordt een belangrijke trend in de Nederlandse hypotheekmarkt.
Duurzaamheid en groene hypotheken
Terwijl de wereld worstelt met de uitdagingen van klimaatverandering, is er een groeiende nadruk op duurzaamheid in alle aspecten van het leven, inclusief financiën. In Nederland heeft deze trend zich vertaald in de opkomst van 'groene hypotheken'. Deze hypotheken zijn ontworpen om energie-efficiënte woningverbeteringen te stimuleren door gunstige voorwaarden en lagere rentetarieven aan te bieden aan leners die investeren in milieuvriendelijke upgrades voor hun eigendommen. Met een toegenomen focus op verantwoordelijkheid voor het milieu, winnen groene hypotheken aan populariteit als een manier voor kredietnemers om bij te dragen aan een duurzamere toekomst en tegelijkertijd te profiteren van kostenbesparingen.
Digitale transformatie
De digitale revolutie heeft elke branche geraakt, en de hypotheeksector is daarop geen uitzondering. Van online aanvragen tot het digitaal indienen van documenten en virtuele taxaties van onroerend goed, technologie verandert de manier waarop hypotheken worden verwerkt en beheerd. In Nederland omarmen zowel kredietverstrekkers als kredietnemers digitale tools en platforms om het hypotheekproces te stroomlijnen, waardoor het voor alle betrokken partijen handiger en efficiënter wordt.
Ontwikkelingen op het gebied van regelgeving
Veranderingen in de regelgeving blijven een belangrijke rol spelen bij het vormgeven van het Nederlandse hypotheeklandschap. Van updates tot betaalbaarheidsbeoordelingen tot nieuwe richtlijnen voor aflossingsvrije hypotheken, op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van regelgeving is cruciaal voor zowel kredietverstrekkers als kredietnemers. Terwijl we door februari navigeren, is het essentieel om eventuele wetswijzigingen in de gaten te houden die van invloed kunnen zijn op hypotheekproducten en leencriteria. In een wereld met meer dan 1,5 miljard websites is jouw unieke verhaal belangrijk. Uw reis naar eigenwoningbezit of investering in Nederland is een persoonlijk verhaal dat het verdient om verteld te worden op een manier die uw individuele doelen en ambities weerspiegelt. Naarmate het hypotheeklandschap zich blijft ontwikkelen, kan het omarmen van deze trends u in staat stellen weloverwogen beslissingen te nemen die aansluiten bij uw financiële doelstellingen. Of u nu een starter bent die flexibele hypotheekopties verkent, een huiseigenaar die milieuvriendelijke renovaties overweegt, of een technisch onderlegde persoon die gebruik maakt van digitale tools voor hypotheekbeheer, uw verhaal is wat uw hypotheekreis zal onderscheiden. Omarm de laatste trends, blijf op de hoogte en maak uw verhaal met vertrouwen terwijl u door de dynamische wereld van hypotheken in Nederland navigeert.
Jouw CO2-uitstoot verminderen, en er zelf financieel op vooruit gaan.
Lex de Vries Hypotheken en Duvama hebben de dienstverlening gecombineerd. Lex de Vries Hypotheken is gespecialiseerd in woningfinancieringen en Duvama in de verduurzaming van woningen. Twee branches die met de tijd steeds meer met elkaar te maken krijgen. U de particuliere woningbezitter kan voordeel halen uit het verduurzamen van uw woning!
Waarom zou ik mijn woning verduurzamen?
Allereerst, veelal reeds bekend, is dat de CO2-uitstoot van uw woning verminderd. Uw CO2 voetafdruk neemt af en u draagt dus bij aan een beter milieu. Een beter milieu waarvoor keiharde afspraken zijn gemaakt in het Akkoord van Parijs.
Een mooi en goed motief, echter de verduurzamingsmaatregelen van uw woning kosten een behoorlijke investering. Nu is het goed te begrijpen dat alleen het milieu verbeteren niet het motief is om dure duurzaamheidsmaatregelen toe te passen op uw woning, maar is verduurzaming van particuliere woning nou echt zo duur als uw denkt? Verduurzamen van uw woning betekent ook dat uw energielasten omlaag kunnen Er is minder gas en energie nodig voor het verwarmen van uw woning. De gas- en energierekening zal dus omlaag gaan. Uw investering gaat terugverdienen, door het geld wat u bespaart. Gemiddeld verdienen verduurzamingsmaatregelingen zichzelf in ongeveer 10 jaar terug.
U investeert ook niet alleen in het milieu maar ook in uw woning. Verduurzamen van uw woning betekent tevens het upgraden van het energielabel van uw woning. Een woning met een hoger energielabel is meer waard dan een woning met een laag energielabel. Er is dus sprake van een directe waardestijging. Ook als u plannen heeft te verhuizen dan is een woning met een hoger energielabel couranter en heeft een hogere verkoopopbrengst. Blijft u wonen dan levert het upgraden van het energielabel ook financieel voordeel op. Geldverstrekkers bieden korting op de hypotheekrente of u komt wellicht in een lagere risicoklasse met uw hypotheek.
Verduurzamen is prijzig. Hoe zit het met leningen?
Geldverstrekkers moedigen het verduurzamen van woningen aan. De toets normen voor het verduurzamen van een woning zijn versoepeld. U kunt dus meer lenen als het om de verduurzaming van uw woning gaat. Wij kunnen precies in kaart brengen wat uw mogelijkheden zijn. Wij maken aan de hand van een duurzaamheidsrapport uw kostenbesparing inzichtelijk.
De overheid heeft ook subsidies beschikbaar gesteld voor het verduurzamen van particuliere woningen. Dit is geld wat u krijgt om uw woning te verduurzamen wat niet terug betaald hoeft te worden. De overheid stelt dit beschikbaar om de consument aan te moedigen om zijn CO2 voetafdruk te verminderen.
Wat gaan wij voor u doen ?
Als u geïnteresseerd bent in de diensten van ons verduurzamingsteam, dan zien wij u graag bij ons op kantoor voor een kennismakingsgesprek. Dit kennismakingsgesprek is vrijblijvend en zonder kosten. U kunt kennis maken met de vakspecialisten die u gaan helpen bij het verduurzamen van uw woning. De adviseurs zijn er om uw vragen te beantwoorden en leggen u precies uit hoe hun dienstverlening eruit komen te zien en wat het gaat kosten. Het kennismakingsgesprek is ook bedoeld om een duidelijk beeld te krijgen van uw wensen en behoeften voor het verduurzamen van uw woning en de haalbaarheid van een financiering om de verduurzamingsmaatregelen te financieren.
Als ‘ons verhaal’ u aanspreekt gaan we aan de slag. Een duurzaamheidsadviseur van Duvama komt u woning bekijken en zal tevens een blowerdoortest uitvoeren.
U dient hiervoor de benodigde voorbereidingen te treffen. Belangrijk is dat alle buitendeuren en -ramen gesloten zijn, en dat alle binnendeuren open staan. De ventilatie wordt uitgeschakeld en eventuele controleerbare ventilatie- openingen worden in gesloten toestand geplaatst. Vervolgens wordt de blowerdoor (bij voorkeur) in een deuropening geplaatst. De blowerdoor past vrijwel in iedere deuropening en wordt passend gemaakt. Lekken worden opgespoord door middel van rook en/of themografisch onderzoek. Hiermee word de luchtdichtheid van de woning gemeten. Luchtdichtbouwen houdt in dat naden en kieren goed worden gedicht waardoor ongecontroleerde luchtstromen vermeden worden. Als een gebouw goed luchtdicht is gebouwd verhoogd dit het comfort en draag zorg dat het energieverbruik laag blijft. (Bron: Duvama, 2023)
Met de resultaten uit de testen word een duurzaamheidsrapport gemaakt. Hierin worden meerdere maatregelen voorgesteld voor het verbeteren van de woning. Er is te lezen hoe duur deze maatregelen zijn, de besparingen die de maatregelen veroorzaken, de terugverdienperiode, de beschikbare subsidies en het potentiële nieuwe energielabel van de woning. Dit rapport is een plan voor het verduurzamen van uw woning en zal als basis dienen voor het financiële advies van Lex de Vries Hypotheken.
Dit rapport wordt aan u gepresenteerd en samen wordt er een definitief plan gemaakt. Nu is duidelijk welke investering er gedaan wordt voor de verduurzaming van u woning en welke besparingen het oplevert. Vervolgens kan de financiering van de verduurzamingsmaatregelen aangevraagd worden, uiteraard in samenspraak met u. Lex de Vries Hypotheken neemt u alles uit handen en zorgt vlot voor de beste invulling van het financiële plaatje. Daarnaast helpen wij u met het aanvragen van de subsidie.
Wij zijn een laagdrempelig kantoor. Na de gerealiseerde verduurzaming en bijbehorende financiering blijven wij u aanspreekpunt. U bent altijd welkom op ons kantoor als er vragen zijn of voor een kop koffie!
De woningmarkt dient klimaatbestendig te worden.
De milieucrisis is een maatschappelijk probleem waar men al enige tijd heeft moeten dealen. Het word steeds beter zichtbaar wat voor effect de opwarming van de aarde heeft op het huidige klimaat. De fysieke effecten van klimaatverandering hebben ook een aanzienlijke en groeiende impact op de woningmarkt. Op de Nederlandse markt zijn de overstromings- en funderingsrisico’s de grootste klimaatrisico’s.
Vanwege de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen warmt de aarde versneld op, waardoor het klimaat ingrijpend verandert. Ten gevolge hiervan zullen extreme weersverschijnselen zich vaker voordoen, ook in Nederland. Klimaatverandering uit zich met name in de vorm van frequentere, langdurige en extreme mate van neerslag, frequentere, en langere periodes van droogte en hitte en stijging van de zeespiegel.
De woningmarkt in Nederland is niet voorbereid op deze extreme weersomstandigheden. Het risico op overstromingen neemt flink toe. Dit komt doordat weeromstandigheden steeds extremer worde naar mate de aarde opwarmt. Er is sprake van vaker, langdurige en extreme periodes van neerslag die de rivieren en waterwegen zwaar belasten. Anderzijds speelt de gestage stijging van de zeespiegel een rol, die op lange termijn een bedreiging vormt voor een aanzienlijk deel van Nederland.
Daarnaast worden funderingen aangetast door verzakkingen en paalrot, wat verder wordt verergerd door vaker voorkomende en langdurige perioden van droogte. Dit komt doordat droogte de stabiliteit en ondersteuning van funderingen verstoort, vooral door een lager grondwaterpeil. Bovendien leidt de toenemende frequentie van extreme hitteperiodes tot een verhoogd risico op natuurbranden en hittestress.
Deze fysieke klimaatrisico's hebben niet alleen gevolgen voor de veiligheid en stabiliteit van onze omgeving, maar beïnvloeden ook de waardebepaling van woningen. In Nederland zijn met name de risico's op funderingsproblemen en overstromingen van groot belang. Dit komt doordat deze risico's het meest waarschijnlijk zijn gezien onze geografische ligging. Bovendien zullen ze aanzienlijke financiële schade veroorzaken, en in veel gevallen zijn ze grotendeels niet verzekerbaar. Deze extreme weersomstandigheden brengen de consument niet alleen in fysiek gevaar, maar ook financieel. De schade die word aangericht hierdoor, komt namelijk vaak met een hoog prijskaartje.
Het gaat om brandschade, kelders en begane
grond dat onder water komt te staan, fundering
schade door droogte en extreme hitte, Meer
rot in woningen door wateroverlast, maar ook
zorgen ondergelopen wegen en infrastructuur
voor economische activiteiten die stil kunnen vallen. Consument die tijdelijke geen werkactiviteiten kunnen uitvoeren en ondernemingen die omzet mislopen. Ook is niet alle schade van extreme weersomstandigheden verzekerd, maar op eigen risico van de consument. Door deze gevaren en risico’s lijden de waardebepalingen van woningen in risicogebieden hier ook onder. Woningen in risicogebieden worden minder aantrekkelijk om te wonnen, hierdoor zal de waarde hiervan dalen. Ook voor banken zullen consumenten wonend in deze gebieden een groter financieel risico worden om hen leningen te verschaffen.
Concluderend benadrukt dit de urgentie van het nemen van maatregelen om ons aan te passen aan de veranderende klimaatomstandigheden. Het beschermen van woningen tegen deze risico's is niet alleen van essentieel belang voor de veiligheid van bewoners, maar ook voor het behoud van de financiële waarde van vastgoed in Nederland. Het is noodzakelijk om proactief te handelen en duurzame oplossingen toe te passen om de impact van klimaatverandering op onze leefomgeving te verminderen. Een voorbeeld hiervan is het verduurzamen van particuliere woningen. Iets wat de uitstoot per consument direct verminderd. Dit is te doen door een warmtepomp aan te schaffen, te isoleren of om over te stappen op groene energie. U kunt verder op onze website lezen hoe de diensten van Duvama en Lex de Vries Hypotheken u kunnen helpen bij het verduurzamen van uw woninf
Bronnen: (Stapeling Klimaatrisico’s En Financiële Draagkracht Woningmarkt, n.d.) (AFM [Autoriteit Financiële Markten], z.d.)