De woningmarkt dient klimaatbestendig te worden.

De milieucrisis is een maatschappelijk probleem waar men al enige tijd heeft moeten dealen. Het word steeds beter zichtbaar wat voor effect de opwarming van de aarde heeft op het huidige klimaat. De fysieke effecten van klimaatverandering hebben ook een aanzienlijke en groeiende impact op de woningmarkt. Op de Nederlandse markt zijn de overstromings- en funderingsrisico’s de grootste klimaatrisico’s.

 Vanwege de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen warmt de aarde versneld op, waardoor het klimaat ingrijpend verandert. Ten gevolge hiervan zullen extreme weersverschijnselen zich vaker voordoen, ook in Nederland. Klimaatverandering uit zich met name in de vorm van frequentere, langdurige en extreme mate van neerslag, frequentere, en langere periodes van droogte en hitte en stijging van de zeespiegel.

 De woningmarkt in Nederland is niet voorbereid op deze extreme weersomstandigheden. Het risico op overstromingen neemt flink toe. Dit komt doordat weeromstandigheden steeds extremer worde naar mate de aarde opwarmt. Er is sprake van vaker, langdurige en extreme periodes van neerslag die de rivieren en waterwegen zwaar belasten. Anderzijds speelt de gestage stijging van de zeespiegel een rol, die op lange termijn een bedreiging vormt voor een aanzienlijk deel van Nederland.

 Daarnaast worden funderingen aangetast door verzakkingen en paalrot, wat verder wordt verergerd door vaker voorkomende en langdurige perioden van droogte. Dit komt doordat droogte de stabiliteit en ondersteuning van funderingen verstoort, vooral door een lager grondwaterpeil. Bovendien leidt de toenemende frequentie van extreme hitteperiodes tot een verhoogd risico op natuurbranden en hittestress.

 

Deze fysieke klimaatrisico's hebben niet alleen gevolgen voor de veiligheid en stabiliteit van onze omgeving, maar beïnvloeden ook de waardebepaling van woningen. In Nederland zijn met name de risico's op funderingsproblemen en overstromingen van groot belang. Dit komt doordat deze risico's het meest waarschijnlijk zijn gezien onze geografische ligging. Bovendien zullen ze aanzienlijke financiële schade veroorzaken, en in veel gevallen zijn ze grotendeels niet verzekerbaar. Deze extreme weersomstandigheden brengen  de consument niet alleen in fysiek gevaar, maar ook financieel. De schade die word aangericht hierdoor, komt namelijk vaak met een hoog prijskaartje.

 

Het gaat om brandschade, kelders en begane grond dat onder water komt te staan, fundering schade door droogte en extreme hitte, Meer rot in woningen door wateroverlast, maar ook zorgen ondergelopen wegen en infrastructuur

voor economische activiteiten die stil kunnen vallen. Consument die tijdelijke geen werkactiviteiten kunnen uitvoeren en ondernemingen die omzet mislopen. Ook is niet alle schade van extreme weersomstandigheden verzekerd, maar op eigen risico van de consument. Door deze gevaren en risico’s lijden de waardebepalingen van woningen in risicogebieden hier ook onder. Woningen in risicogebieden worden minder aantrekkelijk om te wonnen, hierdoor zal de waarde hiervan dalen. Ook voor banken zullen consumenten wonend in deze gebieden een groter financieel risico worden om hen leningen te verschaffen.

Concluderend benadrukt dit de urgentie van het nemen van maatregelen om ons aan te passen aan de veranderende klimaatomstandigheden. Het beschermen van woningen tegen deze risico's is niet alleen van essentieel belang voor de veiligheid van bewoners, maar ook voor het behoud van de financiële waarde van vastgoed in Nederland. Het is noodzakelijk om proactief te handelen en duurzame oplossingen toe te passen om de impact van klimaatverandering op onze leefomgeving te verminderen. Een voorbeeld hiervan is het verduurzamen van particuliere woningen. Iets wat de uitstoot per consument direct verminderd. Dit is te doen door een warmtepomp aan te schaffen, te isoleren of om over te stappen op groene energie. U kunt verder op onze website lezen hoe de diensten van Duvama en Lex de Vries Hypotheken u kunnen helpen bij het verduurzamen van uw woninf

Bronnen: (Stapeling Klimaatrisico’s En Financiële Draagkracht Woningmarkt, n.d.) (AFM [Autoriteit Financiële Markten], z.d.)

Volgende
Volgende

Jouw CO2-uitstoot verminderen, en er zelf financieel op vooruit gaan.